De Angst om Verlaten te Worden: Een Diepgewortelde Emotie

Gepubliceerd op 21 juli 2023 om 14:25

In het leven zijn er weinig emoties zo krachtig als de angst om verlaten te worden. Deze emotie kan zich op verschillende relaties en situaties invloed hebben. Ook kan deze emotie een diepgaande invloed hebben op ons welzijn en onze manier van leven. Als ik naar mijzelf kijk heb ik verschillende angsten maar de grootste angst is verlaten te worden. Ik heb geen stabiele jeugd gehad, mijn vader was vroeg weg uit mijn leven en mijn moeder was niet altijd beschikbaar op de manier dat ik haar nodig had. Ik voelde mij in de steek gelaten. Laten we wel vooropstellen dat ik van mening ben dat mijn ouders hun best hebben gedaan om er op hun manier zo goed mogelijk er voor mij te zijn. Alleen had ik een andere beschikbaarheid van mijn ouders nodig. 

De angst om verlaten te worden kan zoals bij mij, zijn oorsprong vinden in onze vroegste levensjaren. Het kan ontstaan door ervaringen van verwaarlozing, afwijzing of emotionele on beschikbaarheid in de kindertijd. Deze vroege ervaringen kunnen ons gevoel van eigenwaarde en veiligheid beïnvloeden. Zo was mijn vader er niet tot mijn 18e levensjaar, dit voelde voor mij alsof ik niet goed genoeg was voor mijn vader om contact met mij op te nemen. Dit gevoel werd bij mij versterkt toen ik erachter kwam dat hij nog een zoon had en hier wel contact mee had. 

Daarnaast kunnen traumatische gebeurtenissen, zoals het verlies van een dierbare of een pijnlijke relatiebreuk, bijdragen aan het versterken van de angst om verlaten te worden. Onze gedachtes kunnen deze ervaringen verbinden met het idee dat anderen ons uiteindelijk in de steek zullen laten, en dit een constante angst is in je andere relaties. Zo is bij mij de angst dat wanneer ik heel open ben in mijn relatie er een breuk tussen mij en mijn partner komt. Deze angst komt uit mijn vorige huwelijk waarin ik mijn opleiding social work over mijn leven moest vertellen en dit deelde met mijn ex-partner. Hierna veranderde onze hele relatie en groeide we erg uit elkaar. Mijn huidige partner wil juist alles weten maar ik blokkeer, en dat ligt niet aan hem maar aan dat ik mensen in het verleden kwijtgeraakt ben als ik open was. 

Deze angst kan verschillende gevolgen hebben voor ons emotioneel welzijn en gedrag. Mensen die lijden aan de angst om verlaten te worden, kunnen overmatig afhankelijk worden van anderen om hun eigenwaarde te bevestigen. Ze kunnen zich vastklampen aan relaties, zelfs als die ongezond zijn, uit angst om alleen te zijn. Bij mij uit mijn angst zich in isoleren of afstand nemen van anderen om mogelijke afwijzing te vermijden. Er is bewezen dat isolement kan leiden tot gevoelens van eenzaamheid en een gebrek aan verbinding met anderen, wat op zijn beurt de angst verder kan versterken. 
 
Het is belangrijk om te erkennen dat de angst om verlaten te worden een normaal menselijk gevoel is en dat velen ermee te maken hebben. Er zijn echter manieren om deze angst aan te pakken en een gezonde emotionele balans te vinden: 
 
1. Zelfbewustzijn: Probeer de wortels van je angst te begrijpen door zelfreflectie en misschien zelfs met professionele hulp. Identificeer patronen in je relaties en zoek naar mogelijke triggers voor je gevoelens van verlatingsangst. 
 
2. Communicatie: Praat openlijk met je dierbaren over je gevoelens en angsten. Open communicatie kan wederzijds begrip bevorderen en je geruststellen dat je niet alleen staat met je emoties. 
 
3. Werk aan eigenwaarde: Bouw je zelfvertrouwen en eigenwaarde op. Leer te vertrouwen op jezelf en je eigen capaciteiten, los van anderen. 
 
4. Grenzen stellen: Leer gezonde grenzen te stellen in relaties en wees bereid om jezelf te beschermen tegen situaties die je angst triggers. 
 
5. Zoek professionele hulp: Als de angst om verlaten te worden je dagelijks leven verstoort, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken bij een therapeut of counselor. 
 
Het overwinnen van de angst om verlaten te worden is een proces dat tijd en inzet vergt, maar het is mogelijk. Door te werken aan zelfbewustzijn, communicatie en het versterken van je eigenwaarde, kun je de grip van deze emotie op je leven verminderen en gezondere, bevredigende relaties opbouwen. Onthoud dat je niet alleen bent in je strijd en dat er altijd ondersteuning beschikbaar is voor degenen die het nodig hebben. 

Herken jij je in dit probleem of ken jij iemand met dit probleem stuur mij gerust een berichtje!! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.