Het moment dat mijn kleine wereld stil stond:”je vader is je vader niet”

Gepubliceerd op 10 september 2023 om 09:53

De wereld om me heen leek stil te staan, maar dat was slechts het begin van mijn verhaal. Dit is een verhaal dat is geweven uit de twee verschillende levensverhalen van mijn ouders, maar bovenal is dit mijn verhaal. Voordat ik ter wereld kwam, waren mijn ouders al uit elkaar gegaan. De exacte reden achter hun scheiding is me nog steeds een raadsel.

Mijn eerste ontmoeting met mijn vader vond plaats toen ik pas was geboren, maar zijn aanwezigheid in mijn leven was sporadisch. Toen ik amper drie maanden oud was, besloot mijn moeder met mij te verhuizen, en aangezien mijn vader me niet had erkend, had hij geen zeggenschap over mijn leven. Na die verhuizing, verdween hij uit mijn leven en zag ik hem tot mijn 18e niet meer.

 

Mijn moeder vond een nieuwe partner, die mij wel erkende als zijn eigen kind. Samen kregen ze een broertje voor me. Als jong kind geloofde ik dat deze man mijn vader was, omdat ik zo weinig herinneringen had aan mijn biologische vader. Maar ook deze relatie strandde uiteindelijk, en mijn contact met deze man was van korte duur. Net als bij mijn ouders zijn er twee verschillende verhalen die uitleggen waarom het contact werd verbroken.

 

Toen ik ongeveer negen jaar oud was, riep mijn moeder me bij zich om me iets te vertellen dat mijn wereld op zijn kop zou zetten. Ze onthulde dat de man wiens naam ik droeg, niet mijn biologische vader was, maar een totaal andere persoon. Mijn kleine wereld stortte in en ik raakte volledig in de war. Deze verwarring werd nog verergerd wanneer we op school over familie spraken.

 

Waarom heeft een kind ondersteuning nodig wanneer het wordt geconfronteerd met schokkend nieuws zoals dit? Hier zijn enkele theoretische verklaringen:

 

1. **Emotionele stabiliteit**: Kinderen zijn nog volop bezig met het ontwikkelen van hun emotionele veerkracht en hebben hulp nodig bij het begrijpen en uiten van hun emoties. Schokkend nieuws kan intense gevoelens van verwarring, angst en verdriet veroorzaken, en ze hebben begeleiding nodig om hiermee om te gaan.

 

2. **Identiteitsvorming**: Ontdekken wie ze zijn en waar ze vandaan komen, is een essentieel onderdeel van de identiteitsvorming van kinderen. Het plotseling leren dat je biologische vader anders is dan je dacht, kan leiden tot een identiteitscrisis. Professionele hulp kan helpen bij het verwerken van deze veranderingen in zelfbeeld en identiteit.

 

3. **Relationele impact**: Familiebanden spelen een cruciale rol in het leven van een kind. Het verliezen van contact met belangrijke familieleden of het ontdekken van nieuwe familiebanden kan invloed hebben op de relaties en hechting van een kind. Begeleiding kan helpen bij het begrijpen en opbouwen van gezonde relaties.

 

4. **Psychologische gezondheid**: Onverwerkte emoties en trauma op jonge leeftijd kunnen op latere leeftijd psychische gezondheidsproblemen veroorzaken. Ondersteuning kan helpen om deze mogelijke gevolgen te voorkomen of te verminderen.

 

Het is belangrijk dat kinderen die met dergelijk nieuws worden geconfronteerd, worden begeleid door professionele hulpverleners, zoals therapeuten of counselors, om hen te helpen bij het verwerken van hun emoties en om te gaan met de impact op hun leven en identiteit. Het verhaal van mijn eigen zoektocht naar identiteit en acceptatie is een bewijs van hoe cruciaal deze ondersteuning kan zijn voor kinderen die geconfronteerd worden met schokkende onthullingen over hun afkomst.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.