Het Verleggen van Grenzen: Overwinnen van Faalangst en Voorbeeld zijn voor Toekomstige Generaties.

Gepubliceerd op 2 september 2023 om 12:23

Iedereen heeft dromen en doelen die ze willen bereiken, maar soms worden we belemmerd door onze eigen angsten, vooral de angst om te falen. Ik ben er zelf ook mee bekend, en het wordt hoog tijd om mijn grenzen te verleggen, die faalangst te overwinnen en een voorbeeld te zijn voor mijn kinderen, zodat zij niet dezelfde beperkingen ervaren.

Van kinds af aan heb ik altijd gestreefd naar perfectie. Ik wilde altijd alles goed doen en fouten vermijden. Dit verlangen naar perfectie heeft me vaak gemotiveerd om mijn best te doen, maar het heeft me ook vaak verhinderd om nieuwe stappen te zetten. Want als je bang bent om fouten te maken, hoe kun je dan ooit echt groeien?

 

Dit besef kwam het duidelijkst naar voren toen ik begon na te denken over mijn verlangen om muziek te maken, een opleiding te volgen en mijn netwerk te vergroten. Deze doelen liggen binnen handbereik, maar faalangst weerhoudt me ervan om actie te ondernemen. Het ironische is dat ik anderen altijd heb verteld dat fouten maken een deel van het leerproces is en dat je er sterker uit kunt komen. Maar waarom pas ik dat niet toe op mezelf?

 

Het is belangrijk om te begrijpen waar faalangst vandaan komt. Voor mij was het een diepgewortelde overtuiging dat fouten maken onaanvaardbaar was, iets wat ik van jongs af aan heb geleerd. Misschien kwam het door de hoge verwachtingen van mijn ouders, de druk om te presteren op school, of gewoon mijn eigen persoonlijkheid. Maar wat de oorsprong ook is, het is tijd om het patroon te doorbreken.

 

Het eerste wat ik moet doen, is mezelf toestemming geven om fouten te maken. Het is belangrijk om te onthouden dat niemand perfect is, en fouten zijn een natuurlijk onderdeel van het leven. Ze bieden kansen om te leren en te groeien, en dat geldt ook voor mij. Dus als ik een verkeerde noot speel tijdens het maken van muziek of een fout maak tijdens mijn opleiding, zal ik mezelf eraan herinneren dat het oké is.

 

Daarnaast wil ik actief werken aan het overwinnen van mijn faalangst. Dit kan inhouden dat ik mijn angsten onder ogen zie en stap voor stap kleine uitdagingen aanga om mijn zelfvertrouwen op te bouwen. Het kan ook betekenen dat ik steun zoek bij vrienden, familie of een professionele coach om me te helpen mijn angsten te overwinnen.

 

Het belangrijkste is dat ik wil voorkomen dat mijn kinderen dezelfde angsten ervaren. Ik wil hen leren dat het oké is om fouten te maken, dat falen een kansen biedt om te groeien, en dat hun eigenwaarde niet afhankelijk is van perfectie. Dit betekent dat ik zelf het goede voorbeeld moet geven, door mijn eigen faalangst te overwinnen en te laten zien dat het mogelijk is om je angsten te overwinnen en je dromen na te jagen.

 

In de toekomst wil ik kunnen zeggen dat ik mijn grenzen heb verlegd, mijn faalangst heb overwonnen en een positief voorbeeld ben geweest voor mijn kinderen. Ik wil laten zien dat het mogelijk is om je angsten te verslaan en je doelen te bereiken, zelfs als dat betekent dat je onderweg fouten maakt. Want dat is het leven, en het is de moeite waard om te leven zonder belemmerd te worden door angst.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.