De Kracht van Onafhankelijkheid: Overwinnen van Angst voor de Meningen van Anderen

Gepubliceerd op 19 augustus 2023 om 13:34

’Het zijn niet de meningen van anderen die ons beperken, maar de angsten die we koesteren omwille van die meningen’’

Iedereen heeft momenten in het leven waarin ze aarzelen om stappen te zetten, uit angst voor de mening van anderen. Deze angst kan ervoor zorgen dat wij onze doelen niet bereiken. Deze blog richt zich op het onderzoeken van waarom sommige mensen, zoals ik, terughoudend kunnen zijn in het nemen van beslissingen vanwege de meningen van vrienden en familie. We gaan kijken naar hoe onzekerheden en de behoefte aan goedkeuring van invloed kunnen zijn. Ik doe dit door mijn eigen persoonlijke verhaal erbij te betrekken.

Onzekerheid kan ervoor zorgden dat wij bepaalde stappen niet nemen die nodig zijn voor onze persoonlijke groei. Diepgewortelde onzekerheden kunnen ontstaan door eerdere negatieve ervaringen, zelfvergelijking met anderen en het gevoel niet goed genoeg te zijn. Zo ook bij mij. De afgelopen periode heb ik mij verdiept in de Islam. Ik weet nu dat dit is waar ik in geloof. Echter heb ik er niemand van mijn familie of vrienden bij betrokken of er veel over verteld. Dit omdat ik bang ben voor hun mening, dat zij mij laten vallen of mij zullen proberen om te praten. 

 

Ik ben de afgelopen jaren opzoek gegaan naar mijzelf, wie is Jessica en wat zijn mijn levensdoelen. In deze periode ben ik veel mensen verloren om mij heen die belangrijk voor mij waren en ik dacht dat ik ook belangrijk voor hun was. Op dat moment dat ik mijzelf niet was en geen keuzes kon maken lieten zij mij vallen. Ik was al onzeker maar dit heeft mijn onzekerheid alleen maar groter gemaakt. In mijn mening was ik dus niet goed genoeg voor hun liefde of hun hulp. Zo dus ook met mijn reis in de islam. Ik heb nog weinig mensen om mij heen maar deze mensen zijn heel belangrijk voor mij, maar zullen zij mij ook accepteren wanneer ik bekeerd ben, wanneer ik besluit een hoofddoek te dragen of andere dingen doe die bij het geloof horen. 

 

Ik ben bezig met het plannen van het uitspreken van de shahada en eigenlijk heb ik hier nog niemand over verteld, wat houd mij toch tegen om volledig voor het geen te gaan waar ik achter sta. Is hun mening nu echt zo belangrijk. Ik ben op onderzoek gegaan naar een aantal theorieën die uitleggen waarom de mening van anderen zo belangrijk voor mij is.

 

De Behoefte aan Goedkeuring

 

Als sociale wezens hebben we vaak de neiging om te verlangen naar goedkeuring en acceptatie van anderen. De angst voor afwijzing kan ons echter beperken in het volgen van onze passies en belangen. Het is belangrijk om te beseffen dat jouw geluk en welzijn uiteindelijk belangrijker zijn dan andermans goedkeuring. Het ontwikkelen van zelfacceptatie is een proces dat tijd kost, maar het is de sleutel tot het overwinnen van de angst voor andermans meningen.

 

Nu ik mij steeds verder verdiep in de Islam weet ik dat ik geen goedkeuring van anderen nodig heb, maar toch blijft dit een punt om aan te werken en dat ik mijzelf leer te accepteren.

 

Psychologische Theorieën

 

1. **Zelfdeterminatietheorie**: Deze theorie benadrukt dat menselijke motivatie gedreven wordt door interne factoren zoals autonomie, competentie en verbondenheid. Wanneer we acties ondernemen omwille van onze eigen overtuigingen en waarden, ervaren we een diepere vorm van tevredenheid. Het is belangrijk om te streven naar intrinsieke motivatie in plaats van te worden geleid door externe goedkeuring.

 

2. **Cognitieve Dissonantie**: Deze theorie suggereert dat mensen de neiging hebben om consistentie te zoeken tussen hun overtuigingen, attitudes en gedragingen. Als je merkt dat je je verdiept in de islam maar dit voor anderen verborgen houdt, kan dit interne conflicten veroorzaken. Het proces van cognitieve dissonantie kan echter leiden tot veranderingen in attitudes en gedrag, waardoor je uiteindelijk zelfverzekerder wordt in je keuzes.

 

Het overwinnen van de angst voor de meningen van anderen vereist tijd, inzicht en moed. Het is een reis naar zelfontdekking, zelfacceptatie en innerlijke kracht. Het is belangrijk om jezelf te herinneren dat jouw leven van jou is, en je hebt het recht om keuzes te maken die in lijn zijn met jouw waarden en passies. Het loslaten van de behoefte aan goedkeuring van anderen is een daad van empowerment, die je zal helpen om vol vertrouwen stappen te zetten en je ware potentieel te bereiken.

Reactie plaatsen

Reacties

Aritha
6 maanden geleden

Dank je wel. Het is goed uitgelegd. Angst voor de mening van anderen kan je heel erg belemmeren. En soms komt het door eerdere ervaringen. Maar er zijn ook mensen die het gewoon bij het bekende willen houden omdat er al genoeg gedoe is in hun leven. En zij mij: te veel opties maken me ook terughoudend.

Islam en het volgen van de God van de Bijbel hebben een kleine overlap. Een belangrijke les uit het christelijk geloof die ik ooit leerde (en nog steeds aan werk) is om te begrijpen wie ik ben in Christus. Dat betekent dat ik eigenwaarde en goedkeuring niet meer laat afhangen van wat anderen van me vinden. En als je gepest ben is dat in het beging moeilijk. Mensen vertrouwen is moeilijk en God vertrouwen ook. Toen ik omarmde dat ik dat Gods van me hield, merkte ik dat ik niet meer zo verlangde naar goedkeuring van anderen. Dit betekent niet dat ik niet om anderen geef, maar ik leg mijn focus op de goedkeuring en liefde die ik van God krijg. Die gedachte helpt me om veel zelfverzekerder te zijn en beter om te gaan met wat anderen misschien denken. Maar als je als tiener gepest bent, blijven er altijd wat gevoeligheidjes over.

Ik wens je heel veel zegen bij je zoektocht
https://kostbaar.blogspot.com/

Patricia
6 maanden geleden

Al geloof je in marsmannetjes, zolang we elkaar nog altijd recht aan kunnen kijken en wederzijds respecteren, zal ik er altijd voor je zijn. ❤️

Frederique
6 maanden geleden

Een mooi interessant artikel. Ik was vroeger gevoelig voor de mening van anderen maar dat is met de jaren compleet weggesleten. Het zou me niet minder kunnen boeien wat een ander vindt. Het is tenslotte mijn leven.

Blissfull-life
6 maanden geleden

Daar heb je helemaal gelijk in dat het je eigen leven is en soms gaan er jaren overheen voordat je een mening naast je neer kunt leggen.