De Strijd van Vrouwen: Waarom hulpvragen moeilijk is!

Gepubliceerd op 15 augustus 2023 om 11:43

In een wereld waarin onafhankelijkheid en zelfredzaamheid hoog in het vaandel staan, is het voor veel vrouwen een ware uitdaging om hulp te vragen wanneer dat nodig is. Deze moeilijkheid wordt vaak gevoed door een combinatie van factoren, variërend van het streven naar perfectie tot diepgewortelde angsten. Ik heb in mijn leven eigenlijk nooit om hulp gevraagd. Ik ging er vanuit dat als ik er niet over sprak mijn probleem er ook niet was. Ik schrijf deze blog om aan te geven dat het belangrijk is om hulp te vragen. Bij mij kwam de klap 3 jaar geleden en ondanks dat ik stappen heb gemaakt, blijven sommige onderwerpen nog lastig voor mij om over te praten en te verwerken Laten we duiken in enkele van deze redenen waarom vrouwen het moeilijk vinden om hulp te vragen, en tegelijkertijd onderstrepen waarom het cruciaal is om die stap toch te zetten. 

Streven naar Perfectie

 

De druk om perfectie te bereiken is een veelvoorkomende belemmering voor vrouwen om hulp te vragen. De maatschappij legt de lat hoog en heeft vaak onrealistische verwachtingen. Veel vrouwen voelen zich verplicht om aan de norm van de maatschappij te voldoen. Moeders zien verhalen op Instagram voorbij komen hoe het perfecte leventje van een andere moeder is of vrouwen zien dat een andere vrouw een heel imperium an het maken is. Onthoud dat niet alles echt is wat je ziet en je ook niet hoeft te voldoen aan de verwachtingen van een ander. Om deze reden vragen veel vrouwen geen hulp want een ander lukt het toch ook om hun leven perfect op te bouwen. Besef dat jij niet ziet wat er binnen de vier muren in dat huis gebeurd. Het is geen zwakte om hulp te vragen het maakt je juist sterker.

 

Schaamte en Zelftwijfel

 

 We maken ons vaak zorgen over wat anderen van ons zullen denken als ze weten dat we hulp nodig hebben. Vergeet wat een ander van je denkt, die ander staat niet in jou schoenen. Wie weet heeft degene die het perfecte plaatje op de socials laat zien ook hulp gekregen om haar leven te creëren zoals zij nu leven. Het kan lijken alsof je de controle verliest wanneer je om hulp vraagt. Hulp geeft je alleen een zetje in de goede richting het is alleen jouw mindset die ervoor kan zorgen dat jij ook werkelijk de verandering aan gaat. 

 

Moederschap en Angst om Los te Laten

 

Voor veel moeders kan het vragen om hulp een extra gecompliceerd probleem zijn. Moeders denken dat zij een slechte moeder zijn wanneer zij om hulp vragen. De laatste jaren gaan er ook horror verhalen rond dat jij je kind kwijt kunt raken als je bij instanties aanklopt. Daarom is het belangrijk om vroeg tijdig op een laagdrempelige manier hulp te vragen. En onthou ook dat de slechte verhalen vaak de leiding nemen. Er zijn natuurlijk ook succes verhalen die de instanties hebben.  Je bent geen slechte moeder als je om ondersteuning vraagt, je bent juist een krachtige moeder omdat jij het beste voor je gezin wil. 

 

 

 

Waarom Hulp Vragen Belangrijk Is

 

Het is essentieel om te begrijpen dat het vragen om hulp geen teken van zwakte is, maar eerder een teken van kracht en zelfbewustzijn. Hier zijn enkele redenen waarom hulp vragen belangrijk is:

 

1. **Verbinding en Ondersteuning**: Hulp vragen creëert een gevoel van verbinding en gemeenschap. Het laat zien dat we ons kwetsbaar durven opstellen en vertrouwen hebben in anderen om ons te ondersteunen.

 

2. **Effectiever Probleemoplossing**: Samenwerken met anderen stelt ons in staat om verschillende perspectieven en oplossingen te benutten, wat kan leiden tot effectievere resultaten.

 

3. **Mentale en Emotionele Gezondheid**: Het delen van lasten verlicht stress en bevordert onze mentale en emotionele gezondheid. Het kan zelfs bijdragen aan het verminderen van burn-out en angstgevoelens.

 

4. **Groeikans**: Hulp vragen biedt de mogelijkheid om te groeien en te leren. Het erkennen van onze beperkingen stelt ons in staat om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en te evolueren.

 

5. **Voorbeeld voor Anderen**: Door hulp te vragen, laten we anderen zien dat het oké is om niet alles te weten en te kunnen. We moedigen een cultuur van openheid en steun aan.

 

In conclusie, het vragen om hulp is geen teken van zwakte, maar eerder een krachtige keuze die een diepgaand positief effect kan hebben op ons welzijn en groei. Het doorbreken van de barrières die vrouwen ervan weerhouden om hulp te vragen, kan leiden tot een leven dat rijker is aan verbinding, ondersteuning en persoonlijke voldoening.

 

Ben of ken jij iemand die ondersteuning nodig heeft bij, structuur in het leven krijgen, met vele instanties te maken heeft, gewoon even zijn verhaal kwijt moet, dan kun jij mij berichten via het contact formulier of mijn social media.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.