Vermoeide moeders hoe ondersteun je ze?

Gepubliceerd op 7 augustus 2023 om 17:12

Het moederschap is iets speciaals, het is een reis vol met uitdagingen, blijdschap en gelukkige momenten. Een moeder heeft vele ballen hoog te houden, ze is verantwoordelijk voor de zorg en opvoeding van de kinderen, vaak het huishouden en tegenwoordig werken moeders daar ook nog eens naast. Een moeder draagt erg veel verantwoording en soms kan die verantwoording te veel worden. Het is belangrijk dat je als moeder erkent dat het je soms echt even te veel wordt, dat je moe bent en het allemaal even niet meer aan kunt. Voor jezelf zorgen is een van de belangrijkste dingen die je als moeder moet doen. Wanneer je voor jezelf zorgt kun je voor andere zorgen. Het is daarom ook essentieel dat je omgeving je hierin ondersteund en helpt. Hier onder vind je een aantal tips over hoe je steun van je omgeving kunt krijgen. 

 1. Wees open in je communicatie, het is belangrijk dat je met je partner en je omgeving praat over jouw grenzen en je vermoeidheid. Door dit te doen kunnen zij zich in jou verplaatsen en kunnen zij jou helpen waar nodig.

  2. Stel niet te hogen eisen voor jezelf en anderen. Het hoeft niet altijd perfect. En je bent niet een slechte moeder als je om hulp vraagt. Dit maakt je als moeder juist sterker. 
   
  3.Verdeel de taken. Doe dit met je partner en eventueel je omgeving. Ook oudere kinderen kunnen in het huis helpen. Verdeel de taken eerlijk en werk samen. Dit verlicht de druk bij jou als moeder en tevens zorgt dit voor een balans in huis. 
   
  4.Plan tijd voor jezelf in. Doe dit op regelmatige basis. Het hoeven geen grote uitstapjes te zijn, je kunt een wandeling maken, lekker een maskertje doen of heerlijk op de bank met een kop thee zitten. Maar zorg ervoor dat je niet in de sleur van de dagelijkse taken blijft zitten.  
   
 2. Vraag je omgeving om hulp, dit kan zijn dat je een oppas nodig hebt, iemand die even naar je verhaal luistert of iemand die even snel een boodschap voor je doet. Vraag de hulp op tijd en niet wanneer je al helemaal uitgebrand bent.

  6. Zorg dat je tijd doorbrengt met vriendinnen of familie. Het kan helpen om even uit je omgeving te zijn en te zorgen dat je, je stres even aan de kant kunt zetten. Samen met anderen zijn geeft je vaak positieve energie. 

 3. Als je merkt dat het je vaak te veel wordt en je niet weet hoe je alle ballen hoog moet houden, schakel dan professionele hulp in. Samen met de professional kun je gaan kijken hoe jij je structuur en gedrag kunt aanpassen. Je leert hierdoor om te gaan met stres en te accepteren dat niet alles perfect hoeft te zijn. 

Wat kun jij als partner of familielid doen. 


 1. Bied niet alleen je hulp aan, maar doe ook werkelijk iets. Een moeder zal niet snel haar telefoon pakken om jou te bellen en aan te geven dat het niet lukt. Zeg tegen haar dat jij vandaag de kinderen overneemt, dat je helpt in het huishouden of dat je vandaag even haar mee op pad neemt zodat zij kan ontspannen.
   
  9. Luister naar haar. Soms heeft een vrouw/moeder gewoon iemand nodig die luistert zonder dat zij met onbedoelde adviezen komen of een oordeel hebben. Ze wil gewoon haar verhaal kwijt. 

 

Uiteindelijk draait het om begrip van je omgeving en een omgeving die je steunt. Als moeder zijnde hoef je niet altijd alle ballen hoog te kunnen houden. Je mag soms echt aangeven dat je moe bent en het even niet meer lukt. Het is belangrijk dat je mensen om je heen hebt die je hulp kunnen bieden. En mama onthoud ook jij mag een keer wat voor jezelf doen en je rust pakken.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.