De prijs van persoonlijke verandering

Gepubliceerd op 5 augustus 2023 om 11:22

Vriendschappen zijn waardevol in ons leven. Vriendschappen zijn gebaseerd op ervaringen, interesse en emoties die jij met je vrienden deelt. Persoonlijke verandering is onvermijdelijk maar het kan soms ook een impact hebben op je vriendschappen en persoonlijke relaties. In deze blog gaan we erop in waarom persoonlijke verandering vriendschappen kan veranderen of zelfs verbreken 
 

We streven allemaal naar persoonlijke groei, we kunnen onze doelen, prioriteiten en levensstijl veranderen. Dit kan ervoor zorgen dat je interesses veranderen en dat je minder tijd hebt voor vrienden. Als ik naar mijn persoonlijke situatie kijk zijn mijn interesses totaal veranderd. 5 jaar geleden was ik nog van het uitgaan, het gezien willen worden en mij aanpassen aan vrienden. Op dit moment ben ik een vrouw die graag thuisblijft, activiteiten onderneemt met haar gezin, zich verdiept in het geloof, haar eigen onderneming wil starten en haar eigen keuzes maakt. Dit alles heeft geleid tot afstand van vrienden maar ook van familie.. 
 
Hoe verder we ons ontwikkelen, hoe meer onze waarden en interesses veranderen. In eerste instantie heb je een hele goede band met de mensen om je heen, maar die band lijkt nu veel minder belangrijk. De gesprekken veranderen, ze zijn veel minder diepgaand omdat je beide hele andere interesses hebt gekregen. Het voelt alsof je een vreemde tegen over je hebt. In mijn persoonlijke situatie heb ik het gevoel gekregen dat ik een stuk minder leuk voor andere ben omdat ik mij niet meer aanpas aan hun interesses. Zo had ik veel vrienden om mij heen die dagelijks wel een wijntje konden drinken en tot laat in de avond nutteloze gesprekken hadden. Dat is niet wat ik wil, ik wil diepe gesprekken maar ook weer op tijd bij mijn gezin zijn. 
 
Ook je emoties veranderen wanneer je persoonlijk groeit. Ik was een gesloten persoon ik deelde met niemand mijn emoties. Nog steeds vind ik dat lastig maar ik probeer het wel steeds meer te delen. Vrienden van mij zijn helaas gewend dat ik aangeef dat het altijd goed gaat en komen daarna met hun problemen. Ik ben op dit moment in een fase van mijn leven dat ik ook mijn emoties en gevoelens wil delen met vrienden en hun inzichten wil zien. Hierdoor ontstaat er een kloof in een vriendschap. Jij verandert emotioneel terwijl zij blijven staan. Dit zorgt voor irritatie waardoor je ook afstand gaat nemen en keuzes gaat maken of bepaalde mensen nog wel in jouw leven passen. 
 
 
Verandering zorgt ervoor dat je uit je comfortzone stapt en nieuwe ervaringen gaat op doen. Je krijgt nieuwe sociale contacten, je ontmoet mensen die beter bij jou interesses passen en in de tijd van social media zoek je ook mensen op waarvan je denkt die beter aansluiten bij jou leven. Zo heb ik een aantal vrouwen ontmoet die zich ook verdiepen in het geloof en tegen dezelfde problemen aanlopen als ik. Dit zorgt ervoor dat je makkelijk met elkaar praat en je begrip hebt voor de ander zijn situatie. Dit alles zorgt er wel voor dat je minder tijd hebt voor oude vriendschappen of dat oude vriendschappen je juist energie kosten, wat er weer voor zorgt dat deze relaties vervagen. 
 

Het is belangrijk dat je met je vrienden communiceert over jouw veranderingen, waar ga je door heen, waarom kies je voor deze veranderingen en hoe kunnen we er samen voor zorgen dat jouw vriendschap blijft bestaan. Kijk naar wat jullie nog wel gemeen hebben of ontdek samen nieuwe interesses. Koester je oude vriendschappen en maak hier ook tijd voor. Stel wel je grenzen in vriendschappen het moet namelijk wel van beide kanten komen. 
 
Jou persoonlijke verandering kent soms helaas een prijs. Dit kan ten kosten gaan van je sociale banden, maar onthoud dat je ook nieuwe mensen ontmoet en nieuwe vriendschappen aangaat. Hoe moeilijk het ook is vriendschappen horen jou geen energie te kosten maar juist energie te geven. Hou de mensen die je persoonlijke groei accepteren en je steunen dicht bij je. En omarm de reis van jouw persoonlijke ontwikkeling. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.