Veilig Buitenspelen: Hoe leer je je 7-jarige dochter omgaan met gevaren?

Gepubliceerd op 31 juli 2023 om 10:40

  In de digitale tijd waarin we leven, is het begrijpelijk dat ouders zich zorgen maken over de veiligheid van hun kinderen tijdens het buitenspelen. Hoewel we niet kunnen voorkomen dat er gevaren bestaan, kunnen we onze kinderen wel empoweren en hen leren omgaan met mogelijke risico's.  

Laatst was mijn dochter een uur bij een winkel (deze winkel zit achter ons huis). In haar beleving was er niks aan de hand en zag zij de gevaren niet. Door die situatie ben ik na gaan denken hoe ik mijn dochter de gevaren van het buitenspelen kan gaan leren

Hier zijn enkele tips om je dochter van 7 veilig te leren buitenspelen en bewust te maken van de gevaren zonder haar bang te maken: 

  

  1. Open communicatie: Begin met een open en eerlijk gesprek over buitenspelen en veiligheid. Zorg ervoor dat je dochter zich comfortabel voelt om vragen te stellen en haar zorgen te delen.

  

  1. Ken je buurt: Leer je dochter haar omgeving kennen, inclusief de veilige plekken om te spelen en de gebieden die ze moet vermijden.

  

  1. Blijf in groepen: Moedig aan om samen met vriendjes en vriendinnetjes buiten te spelen. Het is veiliger om in groepen te zijn.

  

  1. Vertrouw op je intuïtie: Leg uit dat het belangrijk is om naar haar instinct te luisteren. Als ze zich ongemakkelijk voelt bij een bepaalde situatie, moet ze weten dat het oké is om weg te gaan en hulp te zoeken.

  

  1. Noodnummers: Leer je dochter belangrijke telefoonnummers, zoals het alarmnummer en jullie telefoonnummer. Vertel haar dat ze deze nummers kan bellen als ze zich in gevaar voelt. Lukt dit je dochter nog niet schrijf je telefoonnummer op haar arm of een bandje

  

  1. Rollenspel: Oefen met rollenspellen om haar te leren hoe ze moet reageren op onbekende personen die haar benaderen. Leer haar dat ze niet met vreemden moet praten of hen volgen.

  

  1. Veilige plekken: Leer je dochter om te zoeken naar vertrouwde volwassenen, zoals ouders met kinderen of mensen in uniform, als ze hulp nodig heeft.

  

  1. Gebruik van technologie: Als je dochter een mobiele telefoon heeft, leer haar dan verantwoordelijk omgaan met technologie en het belang van niet delen van persoonlijke informatie online.

  

  1. Geef het goede voorbeeld: Toon zelf verantwoordelijk gedrag en wees een rolmodel. Laat zien hoe je je bewust bent van je omgeving en veiligheidsmaatregelen neemt.

  

  1. Breng tijd samen door: Speel regelmatig samen buiten, zodat je haar kunt begeleiden en haar vertrouwen kunt opbouwen in haar eigen vaardigheden.

  

Onthoud dat het belangrijk is om een evenwicht te vinden tussen bewustmaking van de gevaren en het behouden van het vertrouwen en de nieuwsgierigheid van je dochter om de wereld te verkennen. Met de juiste begeleiding zal ze in staat zijn om veilig en met plezier buiten te spelen. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Claire
7 maanden geleden

Wat een ontzettend goede en fijne tips! Het is heftig dat we hier als ouder zijnde zo goed over na moeten denken in deze tijd.

Jessie - Wonenwerkenleven.nl
7 maanden geleden

Ik heb zelf geen kinderen, maar dit lijkt me een lastig en spannend onderwerp. Je moet er toch niet aan denken wat er zou kunnen gebeuren! Jouw tips klinken heel erg nuttig!

Linda schrijft 't op
7 maanden geleden

Goede tips als je wilt starten om je kind zelfstandig buiten te laten spelen