Vechtscheiding en de Impact op Kinderen

Gepubliceerd op 20 juli 2023 om 08:31

Een vechtscheiding is mentaal een uitputtende en verwarrende ervaring voor alle personen die betrokken zijn. Vooral voor de kinderen die de meest ingrijpende gevolgen kunnen ondervinden. In deze blog kijken we naar de impact van vechtscheidingen op kinderen en heb ik een aantal tips om de kinderen er toch doorheen te slepen.

Ik schrijf deze blog omdat ik zelf een vechtscheiding mee heb gemaakt en er eigenlijk na 3 jaar nog steeds in zit. Voor mij is het soms mentaal zwaar en weet je niet hoe je het verder aan moet pakken. Het is dan ook belangrijk mensen om je heen te hebben die je even met beide benen op de grond kunnen zetten en je er weer met een openblik naar kunt kijken. 

Kinderen die geconfronteerd worden met een vechtscheiding kunnen te maken krijgen met een breed scala aan emotionele gevolgen. Zo kan mijn dochter zich bijvoorbeeld niet uiten, zij heeft altijd een lach op haar gezicht en wanneer er wel iets is heeft ze buikpijn. Daarnaast  kunnen kinderen in een vechtscheiding zich verwart, angstig en verdrietig voelen door de onstabiele situatie thuis. Omdat ze vaak loyaal willen blijven aan beide ouders, kunnen ze het gevoel hebben dat ze tussen beide ouders staan, wat een zware last is voor een kind. Dit is een last die geen enkel kind hoort te dragen 
 
Vechtscheidingen kunnen ook een negatieve invloed hebben op de schoolprestaties van de kinderen. Mijn dochter heeft groep 2 overgedaan zij bleef heel speels vermoedelijk kon zij zo met de situatie dealen. Nu het wat rustiger is groeit mijn dochter op school en bloeit ze op. Daarnaast kunnen ze problemen ondervinden bij het aangaan en onderhouden van gezonde sociale relaties, omdat ze mogelijk met een laag zelfbeeld te maken krijgen. Zo durft mijn dochter niet kindjes aan te spreken om samen te spelen. Ze blijft op het schoolplein draaien tot eigenlijk iedereen weg is.  
 
Het is van belang dat ouders tijdens een vechtscheiding open communicatie met hun kinderen behouden. Door eerlijkheid en transparantie kunnen kinderen beter begrijpen wat er gebeurt en het gevoel krijgen dat ze gehoord worden. Moedig hen aan om hun emoties te uiten en bied een veilige omgeving waarin ze zich vrij voelen om hun zorgen te uiten. Mijn dochter zit vooral in tweestrijd omdat er lange tijd niet over mij gesproken mocht worden. We kregen verhalen te horen dat zij het bij ons niet leuk mocht vinden en zij moest beloftes doen die een kind niet zou mogen beloven. Zorg er dus voor dat een kind over de andere ouder mag praten en reageer positief. Je kind heeft niks met de problemen tussen jou en je ex te maken. 
 
Kinderen hebben tijdens een vechtscheiding vaak extra ondersteuning nodig. Overweeg professionele hulp, zoals counseling of therapie, om de kinderen te helpen omgaan met hun emoties en zichzelf beter te begrijpen. Ik vecht hier voor mijn dochter al 3 jaar voor. Om verschillende redenen gaat dit elke keer niet door. Ik ben van mening dat als mijn dochter eerder hulp had gekregen zij nu een stuk verder was in haar ontwikkeling. Daarnaast is het belangrijk dat jij als ouder ook hulp zoekt. Het is niet niks wat je mee maakt en er is niet altijd ruimte voor jouw emoties. Zorg dat je een therapeut of coach zoekt om even te ventileren en samen te kijken of je emoties terecht zijn of dat heftig reageert in je boosheid naar je ex- partner 


Probeer, ondanks de uitdagingen van een vechtscheiding, een gevoel van stabiliteit en routine te behouden in het leven van de kinderen. Voorspelbare schema's en activiteiten kunnen hen helpen om zich veiliger te voelen en beter om te gaan met de veranderingen die zich voordoen. Ondanks dat ik niet blij ben met de regeling die nu loopt is het voor mijn dochter fijn dat er structuur is. In het begin is de omgang namelijk zo vaak veranderd dat bij elk telefoontje ik haar geen duidelijkheid kon geven en ik zag dat zij het hier moeilijk mee had. Een kind heeft zekerheid nodig en moet weten waar zij aan toe is. 
 
 
Vechtscheidingen kunnen een verwoestende impact hebben op kinderen, maar door de juiste acties kunnen we helpen kinderen door deze moeilijke tijd te helpen. Het is van belang dat ouders de behoeften van hun kinderen op de eerste plaats zetten en samenwerken in het belang van het kind. Zodat het kind, kind kan zijn en zich goed ontwikkeld 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.