Moederschap een reis vol vreugde uitdagingen en zelfzorg.

Gepubliceerd op 17 juli 2023 om 15:40

Moeder zijn is voor mij het prachtigste wat er is. Ik heb alleen gemerkt dat je je soms in het moederschap kan verliezen omdat je constant voor een ander aan het zorgen bent. Soms moeten wij als moeders ons zelf niet vergeten. Het is ook belangrijk dat wij zowel vitaal als mentaal. Ik heb gemerkt dat zelf zorg de sleutel is om een betere moeder te zijn. Wanneer je voor jezelf zorgt kan je de drukte van het gezin beter aan.  

Soms vergeet ik dat zelfzorg zo belangrijk is en blijf ik maar doorgaan op de automatische piloot en elke week neem ik mij voor om een dagelijks me-time momentje in te plannen maar dit blijkt nogal een uitdaging te zijn. Ik verzin voornamelijk smoesjes waarom het niet kan, terwijl ik weet hoe belangrijk het is om het wel te doen. Het is dus een uitdaging, want ik heb snel een schuldgevoel naar mijn kinderen toe wanneer ik wel een moment voor mijzelf neem. Om tijd voor mijzelf te creëren moet ik er ook voor zorgen dat ik thuis taken uit handen geef en dit blijft een lastig onderwerp. Ook heb ik geen gigantisch netwerk dat mij af en toe kan ondersteunen dus hierin zal ik creatief moeten zijn.

Niet alleen de fysieke zelfzorg is belangrijk maar ook de mentale zelfzorg. Als moeder zijnde krop ik vaak mijn emoties op en wil ik aan mijn kinderen laten zien dat alles goed gaat. Soms denk ik zorg ik er hiermee niet voor dat mijn kinderen ook niet alles met mij willen delen en de schijn ophouden. Ook mijn perfectionisme zorgt er soms voor dat ik de lat hoog leg. Het huis hoeft niet altijd spik en span te zijn. Ik kan dit altijd prima aan andere uitleggen maar het zelf doen dat is vaak nog een dingetje. Er zijn momenten dat ik makkelijk alles los kan laten maar er zijn ook momenten dat ik dit totaal niet kan. Belangrijk is om steun te zoeken, dit kan bij je partner zijn, vriendinnen en soms misschien een professional zodat je persoonlijk kunt gaan groeien. 
 
Het moederschap staat voor mij dus naar het zoeken van een balans tussen, persoonlijke behoefte en andere verplichtingen. Je mag echt tijd voor jezelf inplannen want ook een moeder moet ademhalen. Ik merk dat als ik even een half uurtje selfcare heb gedaan ik een stuk rustiger weer binnenkom in de woonkamer of wanneer ik even rustig een boek heb kunnen lezen dat ik er weer tegen aan kan. 

Dus voor alle mama's zoek een balans, waar haal jij energie uit en wat zorgt ervoor dat jij het moederschap beter aankan. En onthoud je bent niet alleen met dit probleem.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.